Ha jön a róka és megy a has
hanyas.jpg

A hasmenéssel-hányással járó betegségek sajnos minden évben megjelennek járványszerűen, így idén sem menekül(t)ünk tőlük. Derült égből villámcsapásként jönnek a tünetek, az addig jókedvű beteg hirtelen lesápad, kifejezett hasi fájdalomra panaszkodik, s már érkezik is a gyomortartalom… Sokszor hasmenés is kíséri, sőt előfordul, hogy egyszerre próbálnak a belek és a gyomor megszabadulni tartalmuktól.

Az esetek többségében vírusfertőzés okozza a fenti tüneteket, melyek lehetnek igen súlyosak, kiszáradással fenyegetők és lehet fél nap alatt lezajló igen enyhe változat is. Sokszor hőemelkedés és láz is társul a gyomor-bél panaszokhoz, de kialakulhatnak a tünetek láztalanul is. A közösségekben gyorsan terjed a fertőzés, sokszor a fél óvodai csoport, iskolai osztály megbetegszik. Az a tapasztalatunk, hogy vannak gyerekek (és felnőttek) akik kifejezetten fogékonyak az effajta fertőzésekre, másoknak pedig szinte sohasem jelentkeznek hasmenéses-hányós tüneteik. Sajnos egyenlőre nem tudjuk vajon min múlik, hogy a szerencsések megússzák.

Megbetegedés esetén a legfontosabb teendőnk a folyadékpótlás. A folyadék lehet víz, tea, híg limonádé valamint sokan esküsznek a buboréktalanított kólára is, de szakmai tanulmányok nem bizonyították hatásosságát. Jó hatású, ha az elveszített ásványi anyagokat is pótoljuk erre specializált rehidráló oldatokkal (HIPP ORS, Sodioral). Hányás esetén az evéssel érdemes várni, ha a folyadék már biztosan bent maradt; ropi, keksz, főtt krumpli, főtt rizs, majd húsleves ajánlható. Az első 2-3 napban sem hasmenés sem hányás esetén nem javasolt a tej illetve tejtermékek fogyasztása. Folyamatos, nem szűnő hányás esetén gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet, ez lehet B6 vitamin valamint hányáscsillapító (receptköteles) gyógyszer (Daedalonetta kúp). Amennyiben a gyógyszerek nem segítenek és minden folyadék kijön a betegből, kórházi kezelésre kerülhet sor, ahol intravénásan (infúzióval) pótolják az elvesztett folyadékot. Kiscsecsemők és idősek pár óra alatt is kiszáradhatnak így náluk szoros orvosi kontroll szükséges. Hasmenés esetén leggyakrabban a folyadékpótlás is elegendő, ha mégis szükséges gyógyszer, akkor az adszorbenseket részesítsük előnyben (pl. széntabletta, Enterol, Smecta por), csak ritkán javasoltak a gyomor-bél traktus mozgását megakadályozó készítmények.

Amit mi magunk tehetünk a megelőzésért az a fokozott higiénia. Ez nem jelent nagy hókuszpókuszt, igazán csak a tisztességes kézmosást. Nem is feltétlenül kell állandóan fertőtlenítőszert használni (csak ha beteg van a háznál), egyébként a rendszeres szappanos kézmosás elegendő a megelőzéshez. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok gyermekintézményben (és nem csak ott) a minimális feltétele sem adott a kézmosásnak pedig nem kellene sok minden (meleg víz, szappan, tiszta kéztörlő). Ha pedig a feltételek adottak meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy minden WC használat után, minden étkezés előtt rendesen mossanak kezet. Ha ennyit elértünk, már megállítható a járvány.

Dr. Milei Krisztina

2011.06.23.

 
keresés:
Írd be a keresendő szót!

2011 © Kiwi Grafika