Cukorfalat
diabetes.jpg

Az ok amiért a gyermekkori cukorbetegségről írok az, hogy gyakorisága évről évre növekszik, emellett a megbetegedettek életkora egyre csökken. Szinte mindannyiunk környezetében lehet 1-1 olyan gyermek aki folyamatosan inzulin adására szorul.

A gyermekkori diabetes akár csecsemőkorban is kezdődhet, de jellemzően 4-6 éves kor között, vagy kiskamasz korban jelentkezik. Családi halmozódás megfigyelhető, a szülők betegsége esetén a megbetegedés valószínűsége 5 százalék körül van.

Gyermekkorban a cukorbetegség néhány hét alatt fejlődik ki és megjelenése után néhány nappal egészen súlyos állapot is kialakul. Általában a gyermek étvágya fokozódik, ennek ellenére feltűnően fogy. Emellett sokat iszik és sokat pisil, jellemző tünet, hogy a korábban szobatiszta gyerek újra bepisil. Tipikus a kifejezett fáradékonyság és fejfájás, gyermekkorban gyakori a viselkedési zavar. Könnyen felismerhető a betegség, ha jelentkezik karakteres tünete, az acetonos lehelet, melynek körömlakk-lemosóra emlékeztető illata felkelti minden édesanya gyanúját. Gyakran viszont hasi fájdalom, hányás képében jelentkezik, ami más betegségek irányába viheti gondolatainkat. Kezelés nélkül a kis páciens állapota rohamosan romlik, így hasonló tünetek észlelésekor érdemes orvoshoz fordulni, és általában egy vizelet-cukor vizsgálattal már gyanítani lehet a diagnózist, melyet vércukorvizsgálattal erősíthetünk meg.

Ha a gyanú beigazolódik, a friss cukorbeteg kórházba kerül, ahol először infúzió és inzulin adásával rendezik az anyagcseréjét. Ezután kerül sor az otthoni terápia betanítására. Az inzulint injekció formájában kell a szervezetbe juttatni, de szerencsére ma már rendelkezésre állnak adagoló tollak (pen), melyek segítségével nagy pontossággal kis fájdalommal adagolható a gyógyszer. Napi 2-4 alkalommal kell az inzulint a bőr alá juttatni, de ez sok odafigyelést, és persze szúrást is igényel. A legújabb fejlesztésű inzulinadagoló készülék az inzulinpumpa, mely egy apró tűvel a bőr alá csatlakozik, így az alap inzulinadag folyamatosan a szervezetbe juttatható, emellett kell az étkezéseknek megfelelő plusz inzulint egyetlen gombnyomással adagolni.

A kezelés másik pillére a testre szabott diéta, mely általában napi hatszori, a gyermek nemének, életkorának, testsúlyának, fizikai aktivitásának megfelelő mennyiségű és összetételű étrendből áll.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a rendszeres testmozgás fontosságát sem, hiszen az izommunka inzulinadás nélkül is csökkenti a vércukorszintet, így kevesebb inzulinra van szükség illetve több szénhidrátot fogyaszthat a kis beteg.

Összefoglalásképp elmondható: a cukorbeteg gyermekek gondozásának célja, hogy egészséges kortársaikkal megegyező életet élhessenek a szövődmények kialakulásának minimalizálása mellett.

2011.06.23.

 
keresés:
Írd be a keresendő szót!

2011 © Kiwi Grafika