Szedni vagy nem szedni?
tablettak_01.jpg

Sok mindennel kapcsolatban feltehetnénk e kérdést, most azonban az ANTIBIOTIKUMOKról írok. Az antibiotikumokról, melyek több millió embert gyógyítottak már meg és legalább ugyanennyit nem. Ilyenkor az őszi-téli megfázások, lázas hurutok idején nagyon aktuális, hogy beszéljünk róluk.

Mert mi is az antibiotikumok lényege? Az, hogy baktériumokat pusztítanak el, tehát olyan betegségekben adjuk, melyeket biztosan baktérium okozott és így a betegség okát gyógyítjuk. Nem szabad „tüneti terápia”-ként használni őket, hiszen nincsen közvetlenül lázcsillapító, köhögéscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása.

Mikor indokolt az antibiotikum használata?
• Ha a tünetekkel összefüggően kórokozó baktériumot tudunk kimutatni (pl. láz, vesetáji fájdalom mellett a vizeletből nagy számú kórokozót tenyésztenek a bakteriológiai laboratóriumban), ilyenkor indokolt a célzott antibiotikum kezelés.
• Ha olyan tüneteket észlelünk, melyek laboratóriumi vizsgálat nélkül is egyértelműen jelzik a baktériumok jelenlétét (ilyen pl. a tüszős mandulagyulladás vagy a gennyes középfülgyulladás és általában a gennyes gyulladások. Ha lehetőségünk van, ilyenkor is szerencsés elvégezni a minta leoltását.
• Ha a tünetek baktériumfertőzésre utalnak és ezt laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztjuk (pl: rendelőben is percek alatt elvégezhető CRP vizsgálattal vagy Streptococcus teszttel, ill. teljes laboratóriumi vizsgálattal)
• Vannak helyzetek amikor megelőzésképpen adunk antibiotikumot (pl. agyhártyagyulladás járvány esetén).

Hogyan kell alkalmazni az ANTIBIOTIKUMOKat?
• Mindenképpen orvosi utasításra, hiszen laikusként nehéz elkülöníteni a vírus illetve baktérium okozta tüneteket ( vírusfertőzésben nem hatásos az antibiotikum).
• Lehetőség szerint mindig a baktériumnak illetve a fertőzés súlyosságának megfelelő típusú antibiotikumot kell választani.
• Ha elkezdtük az antibiotikus kezelést, akkor a gyógyszert a megadott ideig pontosan be kell szedni. 2-3 nap után önkényesen abbahagyva a szedést, az „antibiotikumoknak ellenálló” baktériumokat fejlesztünk ki a szervezetben.
• A tünetek enyhülésére, lázmentességre 2-3 nap után számíthatunk, ha ennyi idő alatt sem jelentkezik javulás ismét keressük fel orvosunkat.
• Az antibiotikumok egyik leggyakoribb mellékhatása, hogy a hasznos bélbaktériumok egy részét is elpusztítják, emiatt jelentkezhet emésztési zavar, laza széklet vagy hasmenés. A bélbaktériumokat élőflórás kefirrel, joghurttal ill. speciális készítményekkel pótoljuk.
• És végül a legfontosabb: csak akkor szedjünk/szedessünk antibiotikumot amikor biztosan szükség van rá, de akkor mindenképpen!

 

Dr. Milei Krisztina

2011.06.23.

 
keresés:
Írd be a keresendő szót!

2011 © Kiwi Grafika