Óvatosan a vérszívókkal!
kullancs.jpg

A tavaszi, nyári kirándulószezon kezdetével ismét egyre többet találkozunk majd kullancsokkal. Fontos, hogy tisztán lássuk mitől kell félnünk, miért nem kell pánikolnunk és mit tehetünk, hogy a legkevesebb veszélynek legyünk kitéve.

Megelőzés

Egy kullancs esetleges támadására általában két irányból számíthatunk A kullancsfajok az aljnövényzet nedves, árnyékos fűszálain kapaszkodva vagy cserjéken, és bokrok levelein tanyázva, akár 1-1,5 méteres magasságból is rávetik magukat az emberre.
A legjobb védekezés a zárt ruházat (viseljünk hosszúnadrágot, a nadrágunkat tűrjük a zoknink alá, trikónkat tűrjük a nadrágba. kislányok vagy hosszú hajú fiúk fogják össze a hajukat, tűrjék sapka alá) illetve a kullancsriasztó. Ha bőrre fújható, kenhető kullancsriasztót használunk, az legyen lehetőleg bio, illóolaj hatóanyagú, így nem mérgezzük szervezetünket és a környezetet sem.
Sajnos igen gyakori eset, hogy családi házak kertjében szaporodik el a kullancs. Ez nemcsak ellehetetleníti az udvaron való tartózkodást, de rendkívül veszélyes is lehet, ilyenkor a legjobb, felkeresni egy szakember kullancsirtót, és megrendelni tőle egy mentesítést.
A kullancs által terjesztett betegségek közül egyet meg tudunk előzni védőoltással is (kullancsencephalitis vagy magyarul agyvelőgyulladás), erről később még írok.

Eltávolítás 

Lehetőleg az észlelést követően azonnal ki kell szedni a bőrbe fúródott élősködőt A kullancs eltávolításához nem kell orvoshoz menni. Kullancseltávolító kanállal, hajlított végű csipesszel (szemöldökcsipesszel) vagy akár egy cérnaszállal is ügyesen kivehetjük az élősködőt.
Az eltávolítás után fel kell jegyezni a csípés időpontját, és figyelni kell a helyét.

Kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

Kullancs encephalitis – agyvelőgyulladás

Ezt a betegséget okozó VÍRUSt csak minden ezredik/tízezredik kullancs hordozza, így a megbetegedés lehetősége csekélyebb, azonban a betegség öntörvényű, gyógyszeresen nem tudjuk befolyásolni. Így tehát itt a megelőzés az egyetlen lehetőségünk, melyet az általános védekezésen túl a védőoltással tehetünk meg.

Lyme kór

Ezt a betegséget egy, a kullancs által terjesztett BAKTÉRIUM okozza. A fertőzések egy része tünetmentesen lezajlik, ritkán azonban progresszív (súlyos) lefolyást mutat. A kullancsok 10-50%-a fertőzött a Borrelia burgdorferi nevű kórokozóval, azonban nem minden fertőzött kullancs okoz megbetegedést. Ha a kullancsot 24 órán belül eltávolítják a fertőződés valószínűsége minimális, 48 óra múlva már 30%, 72 óra elteltével pedig közel 100%. A Lyme-kór szinte sohasem jár lázzal. Jellegzetes első tünete a Lyme-folt, mely a csípés helyén keletkezik, gyűrű szerű rajzolat, mely fokozatosan szélesedik. A betegség kezdődhet a későbbi formák valamelyikével: szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideggyulladás és nagy-, (többnyire térd-) ízületi gyulladás alakulhat ki a fertőzés utáni hetekben-hónapokban Kezelés nélkül a folyamat évekig-évtizedekig rosszabbodik. A Lyme kór ellen nincs védőoltás, csak a klasszikus védekezési módok hatásosak. Bizonyított megbetegedés esetén antibiotikum kezelés szükséges, de ezt szerencsés ha szakember rendeli. A kullancs okozta fertőzésekről többet olvashatnak a www.lyme.hu oldalon.

2011.06.23.

 
keresés:
Írd be a keresendő szót!

2011 © Kiwi Grafika