Immunerősítés egy kicsit másképp
immun.jpg

Szervezetünk egy olyan rendszer, melyet működése során különböző kórokozók milliói ostromolnak. Időnként betörik a „kapukat” és behatolnak, betegséget okozva, de az esetek nagy részében csodálatosan kialakult immunrendszerünk „hűvösre teszi” őket. Az ellenség azonban nem csak kívülről támad, immunrendszerünk végez a szervezetünkben keletkező elöregedett, rosszul működő vagy elhalt sejtekkel is.

Mivel immunrendszerünk rendkívül érzékeny műszer, gyorsan reagál a szervezetünket érő legkisebb változásra is. Gyengíti a tartós stressz, a különböző vegyi anyagok melyek szervezetünket érik az egyoldalú táplálkozás, a mozgásszegény életmód. Rengeteget hallunk és olvasunk róluk, s mégis alig-alig változtatunk valamin, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor már nagy a baj.

Vannak ugyanakkor immunrendszert erősítő tényezők is mint például a jó lelkiállapot az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás a szabadban. Fontos hát, hogy az őszi nyirkos időben is elegendő időt töltsünk kint. Fontoljuk meg, hogy az oviból, iskolából gyalog sétálunk haza gyerekünkkel, hiszen már a napi 20-30 perces séta is előnyösen befolyásolja szervezetünk állapotát és a ritmusos gyaloglás lehetőleg kellemes beszélgetéssel a stressz-szintünket is csökkenti. Mire hazaérünk testileg-lelkileg felfrissülünk, újult erővel kezdhetünk neki az otthoni teendőknek és megspórolhatjuk a délutáni, esti kávét is. Gyerekünk is hálás lesz, hogy volt 30 perc amikor csak RÁ figyeltünk, elmeséltük mi foglalkoztat bennünket és meghallgattuk az ő problémáit is, vagy egész egyszerűen csak rácsodálkoztunk milyen jó nagy pocsolyák lettek az éjjeli eső után.

Arra fel kell készülnünk, hogy az őszi közösségbe járással újra jelentkeznek az első légúti kórokozók, de tudnunk kell, hogy ezek is csak ERŐSÍTIK az immunrendszerünket. Szervezetünk ugyanis úgy védekezik a kórokozók ellen, hogy első alkalommal megismeri őket, eltárolja a memóriájában hogy hogyan tud védekezni ellenük, majd a következő fertőzésnél már gyorsan mozgósítja a memóriában tárolt információk alapján a védekező mechanizmusokat. Így hát minden átélt fertőzéssel az immunmemóriánk javul, és erősödik az immunrendszerünk. Az első közösségben töltött év általában a kórokozókkal való ismerkedéssel telik, a következő években már csak 1-2 alkalommal jelentkezik betegség - ilyenkor sokszor csak orrfolyás jelzi a vírusok jelenlétét - iskoláskorra pedig szinte megszűnnek a folyamatosan visszatérő náthás tünetek.

Természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás, a piacra járás, a sok őszi vitaminforrás (szőlő, alma, sütőtök, répa) elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, de egészséges gyermekeknek és felnőtteknek meggyőződésem szerint más immunerősítésre nincs szükségük

Dr. Milei Krisztina

2011.06.23.

 
keresés:
Írd be a keresendő szót!

2011 © Kiwi Grafika